Műsorfüzet

Kedves Közönség, Hölgyeim és Uraim!

A Dömötör-díjat 25 évvel ezelőtt – bár a járvány miatt ez csak a 24. évad – a Pálma Reklám Stúdió hozta létre, a Szegedi  Nemzeti Színház művészi munkájának elismerésére.

Szívesen bábáskodtam a díj létrejötte körül, különösen azután, hogy a Dömötör-díj néhány szponzor visszalépése  miatt 2006-ban hivatalos városi kitüntetéssé lépett elő.

A díj alapítása óta részt veszek a Kuratórium munkájában, s ezt örömmel teszem, hiszen a művészekkel együtt nagyon  fontosnak tartom a közönség ítéletét.

Az utóbbi években nem jó idők jártak a színházakra. 2020-ban a pusztító Covidjárvány, azután tavaly a háborús  energia-takarékosság miatt be kellett zárniuk, s a művészek nem találkozhattak a közönségükkel. A független  színházak finanszírozási gondok miatt ma is a létükért küzdenek.

A nehézségek ellenére kézzelfogható jelei vannak annak, hogy a szegedi közönség szereti és támogatja színházát. Az  előadásokra sokszor nem lehet jegyet kapni.

Sűrű volt az elmúlt évad. Mindenki nagyon sokat dolgozott. A próza a nagyszerű klasszikus előadásai mellett  (Szerelmes Shakespeare, Vízkereszt, Eltört korsó, Az ajtó) napjaink társadalmi visszásságait ironikusan bemutató  kortárs előadásokkal is sikert aratott (A két Korea újraegyesítése, Gazdálkodj okosan!, „Kacsa” – improvizációs hírszínház). Az opera tagozat hősiesen küzdött a vidéki operajátszás tragikus ellehetetlenítése ellen. Nagyszerű fiatal  énekeseink a budapesti Operában, sőt külföldön is megmutathatták „oroszlánkörmeiket” (Puccini: Manon Lescaut, A  mosoly országa, Rita-Csengő, Pomádé király új ruhája). Örvendetes, hogy a tagozat vezetése gondot fordít az  operakedvelő közönség utánpótlásának nevelésére is.

S a Szegedi Kortárs Balett! A számtalan csodálatos előadás, s különösen a Carmina Burana után most a Fekete  hattyúról mondhatjuk el: Világsiker! S ha lehet még fokozni a hangulatot: a tánckar géppuska lábú sztepptáncosai a  tavalyi Peron Swing burleszk jelenetei után idén egy egész estés groteszk, ironikus történetet táncoltak el, a Gengszterek világába kalauzolva a nézőket.

A társadalmi kuratórium jó szívvel szavazott az Életműdíjas művészről, s a jelöltek kiválasztása után mi is kíváncsian  várjuk: hogyan szavazott a közönség.

Este hét óra. Nagy pillanat: elsötétül a nézőtér, hirtelen csend lesz, s felgördül a függöny. Elkezdődik a varázslat, amit  színháznak hívnak.

Kezdődjék hát a huszonnegyedik Dömötör Gála!

Czenéné Vass Mária
a Dömötör-díj kuratóriumának soros elnöke